Rättelser.

Idag har jag pratat med min faster och fått veta att:
Harald ingick inte i kompanjonskap kring verkstadsetableringen.  Jobbade någon tid i smedjan hos farfar. Det kanske var därför han fick namnet Sme-Harald Han blev tidigt anställd av Monark Umeå  sponsrad i sin skidkarriär  (samtida med Martin Lundström)
Uno flyttade från Örträsk till anställning i Borås, innan han senare blev anställd på Volvo i Umeå.
När mamma och pappa gift sig 1942 bodde de en tid i en bagarstuga in-i-byn som troligen tillhörde Artur Lundberg,  gift med Elin,  en syster till mormor.

Det var på 40-talet....

Då min pappa gift sig med mamma 1942, bestämde han tillsammans med sin bror Uno och sina svågrar Mauritz och Harald att starta mekanisk verkstad i Örträsk.
1944 var pappa 28år, Uno 25år, Mauritz 26år och Harald 23år.
Pappa hade byggt hus "upp i byn" som inrymde Rehnman Cykel&Sport, försäljning av Monarkcyklar som han redan startat  "där hem" flyttade alltså in. Nu bestämdes att huset skulle få en tillbyggnad av två lägenheter och i markplan byggdes verkstad.
Jag är inte säker på vilket år som morbror Mauritz och moster Edit flyttade in i en av lägenheterna och mormor i den andra.
Huset byggdes mitt emot De Tröttas Park och snett mot gamla Posten som också inrymde Apotek.  Det var den runde, gladlynte Viktor Örtelius som var postmästare.                     Örtelius som fick ge namn åt Örträskrosen eller Örteliusrosen
Verkstadsrörelsen Rehnmans Mekaniska byggdes alltså upp av 4 unga företagsamma män som verkligen kunde jobba. Kompanjonskapet pågick ett antal år till dess Mauritz startade egen VVS-firma, Harald började jobba på kraftverksbyggen och Uno blev anställd på Volvo i Umeå.
Kvar var pappa och mamma.
Rehnmans Cykel&Sport sålde allt från metspön, cyklar, skidor, reservdelar. Med tiden utökades sortementet till  motorsågar, TV/radio, moperer och skotrar.
Shell bensin  öppet dygnet runt om så behövdes, leverans av diesel till skogsavverkningar  långt åt helvete in i skogen.
Rehnmans Mekaniska  tillverkning av stegar, broar,  reparerade allt som behövde repareras. Auktoriserad av Volvo.

När pappa fyllt 60år 1976 såldes hela rörelsen till Bröderna Svensson.
Pappa sa: Nu har jag gjort mitt....men så lätt var det inte att bara gå omkring och slå dank, nej det gick inte långt tag förrän han återupptog sina reparations- och tillverkningstalanger. Rustade iordning en liten verkstad på Smedsbacken, där han dagligen tillverkade knivar, rusta upp kopparkärl, egen tillverkning i koppar, reparerade smått och gott åt folk och satt i verkstan och pratade med besökare. Då trivdes han! Kunde när som helst stänga verkstadsdörrn och åka till Sandsjön och fiska.

Idag trivs jag som fisken i vattnet när jag kommer till Smedsbacken, går in i  verkstan och upplever den omisskännliga doften av järn och olja.


Snart är januari-09 slut, ojojoj

vad tiden går. ....Januari har nog varit en bra månad, känns det som!
Idag har jag i alla fall haft en sån höjdardag som bara händer då och då.
På jobbet har jag träffat en arbetsgivare som tillhör den där klassen som är helt genomrejäl, säkert en tuff och rättvis chef, inget lulllull där. Sånt gillar jag! 
I ett par månader har jag jobbat med att "rusta den enskilde" och där har skett det stora lyftet
Som grädde på moset har jag fått den här arbetsgivarkontakten som innebär att alla insatser når fram till målet=ingången till en anställning. Det är för jädra kul!!   I mars ska jag avsluta mina insatser med ett studiebesök på arbetsplatsen, den mobila krossanläggningen som ligger ........långt åt helvete in i skogen......
Dessutom fick jag idag samtal med chefen och ett glädjande besked om att jag nu kan påbörja min "avkylning" för det är utsett en som övertar min grupp sökande.
Ja, ja, mensan snart är det vår, hihihi......

Dax att träffa styrelsen i Släktföreningen Renman

Jag har ikväll gjort dagordning och skickat ut inför styrelsemötet på söndag 18/1 i Umeå.
Vi brukar träffas på Värdshuset i Anumark. Börjar alltid med att äta gemensam lunch...hoppas att de serverar strömming på söndag!! för det är så otroligt gott med knaperstekt strömmingsflundra och riktig potatismos (inge pulver där inte!!)

Det ska bli så trevligt att träffa Gun, Kerstin, Roger, Marianne, Göran och Thure Styrelsen som har föreningens uppdrag att inom 5år från 2007 inbjuda till ny släktträff.   
Juli 2007 samlades  i Lycksele  200 ättlingar till soldaten i Lövångers kompani,  Rote 100 i Renbergsvattnet, Nils Andersson Renman (1747-1788) och bildade Släktföreningen Renman.

På söndag ska också vår webbmaster Per Sturesson vara med för att vi tillsammans ska titta över hur vi kan utveckla hemsidan www.renmans.se

När jag slutat mitt yrkesverksamma liv då vet jag vad jag ska ägna en  del tid åt...........landsarkivet i Härnösand, Krigsarkivet i Stockholm för att inte tala om forskarföreningen i Piteå som har ett fantastiskt bibliotek av mickrokort över husförhörslängder.  Men det oroar mig att jag så lätt snöar in på släktforskningen och blir sittande i timmar............
MEN det blir nog ordning på det=Labradoren!

Hela dagen har snart gått åt.........

...till  utrensning.  För det första så har jag "avpyntat" julgranen och förpassat den till förrådet, sedan har jag gått igenom garderober med kläder som bara legat där.
Mycket är Sofias kläder som inte passar idag, de har jag kunnat lägga i en säck för sig som ska lämnas in till Kupan. MEN jag har också varit riktigt duktig och gjort iordning en säck för det som ska slängas.

Igår, 5/1 hade jag ledigt och den dagen gick också åt till pyssel. Hade bestämt mig för en matlagningsdag för att göra iordning mat att frysa in i portioner. Det gick bra att göra vegetarisk lasagne ända fram till dess den skulle in i ugnen, då jäklar också , kom jag på att jag glömt varva med mozzarellaosten så det blev till att försöka lyfta varv på varv och peta in osten........nåja det gick väl si så där.
När jag skulle göra falafel då blev det cirkus! Den smet jag hade gjort visade sig vara för lös så när jag började friteringen då såg det ut att bli gröt av allt. Jäklar också!  Fick ta upp så mycket som gick av degen och börja om och då satte jag till majsmjöl,  riktigt ordentligt!!! och kunde steka biffarna................de blev så konstigt hårda,!!?? men ätbara

Igår pratade jag också med Eva i Strängnäs, hon har fyllt 87år och funderar nu mycket på hur länge till hon ska leva. Hon tycker att hon börjar ha gjort sitt.
 Foto från augusit 2008
Nu är klockan snart 15:30  och nu vill jag ha kaffe och kaka. 
Till jul bakade jag några goda formar fyllda med pistagenötter och tak av chokladplattor...........de blev så goda så jag fick bestämma mig för att snabbt sätta in dem i frysen (annars smäller jag i mig för många åt gången) ...så nu äter jag dem djupfrysta, hihihi

Jag och Omvärlden bl.a Island, USA, Israel

Jag tror att Islands ekonomiska kraschlandning snart kan vändas till framgång. Det är ju ändå ett land med så mycket tillgångar.......

Jag har mycket stora förhoppningar om att Obama ska visa sig vara just en stark, klok och omdanande president som USA behöver för att komma ur sin besservisser, uppblåsta, fundamentalistiska självbild!!   Måtte alla goda krafter få verka för och skydda Obama från galningar som vill döda honom.

Nog var det väl det största misstag som de stora ledarna gjorde när staten Israel bildades som en fristad för Judar. Den konflikten kommer icke att lösas så länge som USA m fl ger Israel rätt att förgöra Palistinier......Jag minns att redan min farbror Uno sa just detta om Israel och då fattade jag inte vidden av den ständigt pågående kampen.

Utvecklingen i Sverige, som nu tycks gå mot botten, kommer att återfå kraft av en uthållig politik som fortsätter låta ansvaret växa hos enskilda medborgare som vill och kan försörja sig och bidra till det gemensamma. Låt oss inte återfall i stora  bidragsprogram!
Om man ser historiskt på olika branchers uppgång och fall så har det alltid växt fram nya brancher som den unga generationen tar väl hand om. De kommer också att försörja sig....det har hänt förr! Men vi blir ju så inlindade i mediabilden av att "nu håller Sverige på att gå i konkurs" och världen "går mot sin undergång pga miljöförstöring" så det är lätt att bara sätta sig ned och vänta på döden. Nu gäller det att värja sig, uppamma sin egen glöd, se framgång finns (inte bara materiell) hos den unga generationens kloka beslut.

Oj, bäst att ge sig nu, det börjar bli mycket predikan, men det är inget svammel....det är min världsbild. 
Var inte rädd!    
Även om du tror att världen ska gå under i morgon så gå ut och plantera ett träd idag.....vem sa det? undrar om det inte var Matrin Luther King eller  Kirkegard......


RSS 2.0