Släktföreningen Renmans träff i Lycksele 16/7 - 17/7 2011

 Det var HÄRLIGA dagar!!!
Ingen bild med så mycket folk kan ge rättvisa åt 110 glada, trevliga människor som kommit från land och rike ikring för att dela gemenskap, släktskap och minnet av anfadern Nils Andersson Renman 1747-1788 och hans hustru Sara Jakobsdotter 1742-1806
Vid släktträffen 2007 följde vi soldaten Nils på rote 100 i Renbergsvattnet, Lövångers Kompani Västerbottens regemente när han togs ut i Gustav III.s ryska krig och 1juli 1788 avseglade från Ratan till Helsingfors för att 27 augusti 1788 stupa i slaget vid Anjala
Årets släktträff hade temat Sara Jakobsdotter och hennes liv som soldatänkan med 7 barn. Så vansinningt upphetsande att vi hittade nya uppgifter om henne som nybyggare i Salsberget!! Sara Jakobsdotter måste ha varit en kunnig, duktig kvinna som säkert visste vad hon gjorde när hon gifte om sig 1795 och bestämde att nye mannen fick flytta till henne i Salberget, inte att hon skulle flytta till hans hem Lubboträsk no2 som inhyses på gården hos hans son. En mycket driftig kvinna!!!
1801 hade hon sålt Salberget och flyttade då till Lubboträsk där hon kom att bli inblandad i den dramatiska händelsen med Margarets Johansdotter och Stavträskarn. De som drabbades av det som var Lika som Kärlek - sammanliggningen i Lubboträsk  Flickan EvaGreta föds, Margaretas man drunknar i Örträsket och Margareta och Stavträskarn anklagas  för att ha dränkt honom. Ja, sannerligen en helt fantastisk släkthistoria som Anita Salomonsson skrivit så ömsint, känslostarkt och vackert om, med ett språk, så "Torgny Lindgrenskt" inte ett ord för lite och inte ett ord för mycket. En poetisk prosa som går rätt in i hjärtat.
JA,  VILKEN HÄRLIG SLÄKTTRÄFF VI HADE!

Fredag 8 juli 2011

Nu har jag lämnat villan i goda händer och flyttat in i mitt nya hem, lägenhet 2rok på Ankars.
Fick mycket god hjälp med flytten 29/6 ( +30 svettdrypande och hårt slitage på benen) Nu, efter en vecka börjar alla mina saker finna sig plats i lägenheten och jag är så nöjd och glad.
Huset som jag lämnat måste också vara mycket glad för där rustas, fräschas upp och Sofia&Robert sätter sin prägel på rummen. Blir så glad när jag ser hur fint de får:)

Nisse har anpassat sig bra (bara han får vara med "mamma" är allt bra...haha) men än behöver nog både han och jag lite mer tid på oss att vänja oss vid nya ljud.

Torsdag 14/7 åker jag och Nisse till Örträsk.
Släktträff i Lycksele 16/7 - 17/7 ser fram emot bl.a få träffa min kusin Maggan och hennes son Andre´
Fikaträff med min barndomskamrat Zaida och hennes syster Lilianne ....blir troligen 20/7
Medan jag är i Örträsk ska jag passa på att måla några fönster.

Väl tillbaka i Piteå stundar födelsedagar,  PDOL och så ska jag åstadkomma ett litet inflyttningskalas.

Jag vill inte att tiden ska gå så fort......ojojoj vad dagarna rusar fram för mig. Det borde finnas en tidsknapp för ultrarapid ....den skulle jag använda ibland!!!!!

Jag är frisk och glad.
Nisse är frisk och nöjd.
Sofia&Robert är ivriga, glada och förväntasfulla.

************ INGEN NYTTA MED ATT KLAGA PÅ TIDEN NÄR MAN ÄR SÅ "RIK" SOM JAG ÄR****************

RSS 2.0