En skön söndageftermiddag med Selma och Kejsaren av Portugallien...

Jag undrar om Selma verkligen på allvar ska ha funderat på att ge nobelfesten den bomb det skulle ha varit om hon hade haft ett tal till kvinnan.......den samtida Strindberg kunde uttala sig om kvinnans rätt, men han var ju man.
.....det skall först var från en landsflyktig som ordet ska uttalas, det första befriande ordet till den svenska qvinnan. Hon har glömt det nu, har kanske aldrig hört det, men nog skulle hon med sitt känsliga och erkänsliga sinne hedra Thomas Thorilds förgätna minne, om hon visste hvad hon vore honom tack skyldig.......August Strindberg ur Svenska Folket 1882.

Thomas Thorild var en oppositionell diktar som 1793 dömdes till 4 års landsflykt för sina kritiska skrifter. Han skrev bl.a i skriften Om qvinnokönets naturliga höghet  1793 att männen äntligen borde få upp sina ögon och tillstå att Qvinnorna, med likaså fullkomlig rätt som de, äro MÄNNISKOR.

Kejsaren av Portugallien........Vilken underbar berättelse. Den går på djupet och Ingvar Hirdvalls Jan är så innerlig, så olycklig så det känns i hela kroppen. Jag har läst boken, lyssnat på talboken, sett filmen otaliga gånger och blir lika berörd varje gång.

Julhelgen har varit lugn och behaglig. Igår lördag var jag ute en stund på stan, hade tänkt hitta något lämpligt på mellandagsrea, men jag kom hem med träningsbyxor och en lite snittsigare stor-T-shirt, köpta till ordinarie pris.  Helt nöjd med min shopping!!

Jag har fått årets Haruki Murakami, Norvegian Wood   av Maria. Han skriver så poetiskt, sensuellt och fängslande.   Njutningsbar läsupplevelse.....just nu är Tora Watanabe på besök hos Naoko som drabbats av psykisk bräcklighet och bor på ett rehabiliteringscenter högt uppe i de Japanska bergen

Har semester 29-30/12  ska bli så skönt att fortsätta på den inslagna banan av mys, lugn och ro och Norwegian Wood

Så lugnt och skönt jag har det...

Har just bestämt mig för att inte åka till stan och shoppa idag, bara vara hemma och pynta lite inför julen.
Kanske jag plockar fram granen??!! så får kissen lite roligt.....det brukar vara en nyfiken katt som uppvaktar vid sånna bestyr:)

Tankar om labradorvalpen........

Fnys.....jag har väl inte gnagt på nått......................Ska det bli JÄTTEROLIGT med valp?
Tror de!!......hihihi

Luciamorgon..Idag är jag glad......

Torsdag var Gun här på snabbvisit. En trevlig dag trots att det kanske inte blev så mycket prat och stilla umgänge för vi sprang på stan och köpte julklappar!
Igår, fredag var det planerings-  friskvårdsdag och julfest med AF Piteå på Havbadet. När jag åkte hem kände jag mig SÅ nöjd och belåten med mig själv. Detta var min sista julfest som jag valde att avstå från eftersom jag sett föreställningne Stormen och var för upptagen på kvällen för att vilja åka ut 21.00 till julbuffé. Jag var ju upptagen av att se finalen av årets Idol!.....att få se Kevin vinna. YES, en värdig vinnare!!
Nu på morgonen har jag varit ute och skottat sursnö. Kan man bli glad av det? Jajamensan Jag har en man med traktor som kommer och kör undan plogkarmen och högar som jag skottat ihop. En snödag som denna då är det fantastiskt bra att ha traktor-Thorneus!

RSS 2.0